New spaces emerge

The framers have taken out the maze of tiny rooms cut off from each other, which is how houses in the late 1960s were built, opening up the house to begin breathing deeply, then putting up new walls to define functional larger spaces and a simpler traffic pattern from room to room.

To the left, what will be the new kitchen window. Joist hangers now reinforce the ceiling beams where they meet the new LVL ceiling beams. The new wall between what will be the pantry -- right side of photo -- and kitchen is framed.
To the left, what will be the new kitchen window. Joist hangers now reinforce the ceiling beams where they meet the new LVL ceiling beams. The new wall between what will be the pantry — right side of photo — and kitchen is framed.
Standing in what will be Steven's office at the front of the house, looking back at the pantry framing and kitchen beyond.
Standing in what will be Steven’s office at the front of the house, looking back at the pantry framing and kitchen beyond.
This is the framing for what will be Jadin's bathroom, which is designed as a large, open, second master bath. The shower will be placed at right, the vanities at left.
This is the framing for what will be Jadin’s bathroom, which is designed as a large, open, second master bath. The shower will be placed at right, the vanities at left.┬áBefore the framers opened this up to create this open space, this was originally an L-shaped Jack-and-Jill bathroom with a walk-in closet, toilet, tub/shower and two separate sinks with extended counters — one on each branch of the L. We suspect it was part of the original master bedroom, because one of the sink counters was set up as a sit-down vanity.
Moving up to the second floor, this is what is now framed to become the master bath -- shower at left rear, water closet at right rear, with vanity outside the "wet" rooms, and a large vertical window to the right.
Moving up to the second floor, this is what is now framed to become the master bath — shower at left rear, water closet at right rear, with vanity outside the “wet” rooms, and a large vertical window to the right. There’s a new header inserted into the ceiling above, replacing the beam from an earlier remodel that intruded down into the ceiling of what will become the master closet and master bedroom.